09 252 15 00 I 24/24

Erk. MBZ: 20 1819 02

Alsof inbreken nog niet genoeg was, hebben drie dieven zondagnamiddag ook nog eens brand gesticht en de kelder laten onderlopen in een woning in de Eigenstraat in Mopertingen. “Ze gooiden de boel ook overhoop en sloegen de televisie en telefoon aan diggelen”, zegt zoon Paul Vrancken.

Een buurman merkte rook rond 16.40 op in het huis van de familie Vrancken. Die waren niet thuis. Toen hij een kijkje ging nemen, zag de man braaksporen op de voordeur. Hij verwittigde meteen de politie en de brandweer.

“De politiemensen hadden de vuurhaard in de woonkamer zelf al kunnen doven”, zegt luitenant Frank Thoelen van brandweer Hoeselt.

“De daders waren niet alleen een stel ordinaire dieven, maar vonden er ook niets beters op om heel wat vernielingen aan te brengen in het huis”, zegt zoon Paul. “In de woonkamer hadden ze wat rekeninguittreksels uit de kast gehaald en in brand gestoken. Ze hadden alles op de grond gegooid. De televisie en de telefoon hadden ze stukgeslagen. Alsof dat nog niet genoeg was, lieten ze in de kelder de waterkraan openstaan. De lavabo sloegen ze kapot zodat het water de kelder in liep. Die stond met zo’n 5 cm onder water.”

De daders konden sierraden en een laptop buitmaken. “Er is meer schade dan dat er gestolen is, maar voor mijn ouders is het toch vooral de emotionele schade zoals foto’s van de kinderen, die nu weg zijn”, weet Paul. “Waarom de dieven dit gedaan hebben, is ons een raadsel. Precies alsof ze wilden zeggen: ‘We doen maar op. Er kan ons niks gebeuren.’ Maandag zouden we samen Pasen vieren, maar dat valt een beetje in het water. Gelukkig is gebleken dat we konden rekenen op de buren. Zij hielpen meteen met de schoonmaak. En dat is ook veel waard. We zijn hen heel dankbaar.”

Van de daders ontbreekt elk spoor. (JDSL)